29.10.2011

GRİP HASTALIĞI AŞISI OLMALI MI? OLMAMALI MI?


BİR: Grip sağlıklı insanlar için tehlikeli bir hastalık değil; ölüme yol açmıyor.

İKİ: Grip aşıları sadece belirli bir tip grip virüsüne karşı ve üstelik de geçici bir süre bağışıklık sağlıyor. Bunun için de her sene tekrar aşı olmak gerekiyor.

ÜÇ: Grip gibi hastalıklar insanların sağlıklarının kıymetini bilmeleri bakımından da faydalı olabilir.

DÖRT: Üstelik grip olunca öğrenciyseniz okulu kırmak, çalışıyorsanız en azından birkaç gün işe gitmemek için de bulunmaz bir fırsat ortaya çıkıyor. Sizin de ‘Daha ne olsun’ dediğinizi duyar gibiyim.

HOLLANDALI FARELERE TEŞEKKÜRLER...Yazının devamı...>

GRİP HASTALIĞI AŞIYA GÖRE NEDEN DAHA KORUYUCU?

Araştırmacılar bunu gerçek bir grip virüsü ile geçirilen enfeksiyonun sağladığı bağışıklık daha etkili ve daha uzun süreli olmasına bağlıyorlar. Ayrıntıları henüz tam olarak bilinmeyen bu olayda antikorlardan çok T-hücrelerinin (hücresel bağışıklık) ve lokal bağışıklığın rollerinin olduğu düşünülüyor. Bu hücrelerin virüsün yüzeyindeki antijenlere değil gövdesindeki antijenlere karşı bağışıklık yarattığı tahmin ediliyor. Oysa aşıların sağladıkları bağışıklık virüslerin yüzeyinde bulunan ve yapıları sürekli değişen H ve N antijenlerine karşı oluşuyor.

GELELİM NETİCEYE

Araştırmayı yapan R. Bodewes, gribin atlatılmasından sonra vücudun bağışıklık sisteminin çok daha fazla geliştiğini, bunun özellikle çocuklarda gelecekleri için faydalı olabileceğini belirtiyor ve bu sebeple sağlıklı çocuklara aşı yapılmasının ne kadar doğru olacağının çok iyi düşünülmesi gerektiğini söylüyor.



Hiç yorum yok: